Extra panenský olivový olej od jezera plameňáků z rodinné farmy Lopez - Montero

Rodinné bohatství

Paní Rosaria Lopez spolu se svým bratrem představuje již šestou generaci, která se věnuje rodinnému bohatství v podobě olivových hájů. Olivovníky rodiny Lopez-Montero se rozprostírají u břehů jezera La laguna de Fuente de Piedra, které se nachází 70 km severozápadně od známého letoviska Malagy.
Je to dřina, ale jsou to srdcaři a o své olivové bohatství pečují s láskou.

Barva oleje

Olej z jejich dílny má jedinečnou chuť. Podle času sklizně se liší i barvou. Šťáva z oliv sklizených již koncem října má zelenkavou jiskrnou barvu a z oliv, které se nechají dozrát až do začátku prosince, je šťáva zlatavá, plná slunce.

Kyselost 0,1!

Kyselost neboli acidita extra panenského olivového oleje z této rodinné farmy nepřekročí hodnotu 0,1, což je známka té nejvyšší možné kvality!

Kyselost je základním ukazatelem kvality olivového oleje. Uvádí se v procentech a vyjadřuje podíl volných mastných kyselin na celkovém objemu oleje.

Olivový olej obsahuje tzv. triglyceridy, které se skládají z mastných kyselin a glycerolu. Mastné kyseliny vázané v triglyceridech jsou z hlediska acidity neutrální. Při jakémkoliv porušení povrchu olivy dochází k narušení buněčných stěn plodu a chemické reakci vody a triglyceridů, při níž dochází k jejich štěpení a uvolňování mastných kyselin. Právě podíl volných mastných kyselin na celkovém objemu olivového oleje v procentech tvoří kyselost oleje.

K narušení povrchu oliv dochází buď při neopatrném zacházení např. při sklizni oliv, při příliš dlouhém skladování sklizených oliv, vlivem jakéhokoliv škůdce či chybným postupem při zpracování oliv. Proto je velice důležité, aby péče o plody byla v každé fázi jejich cyklu zpracování co možná nejlepší. Kyselost tedy reflektuje kvalitu oliv a bezchybnost procesu při jejich zpracování. Volné mastné kyseliny navíc negativně ovlivňují chuť olivového oleje.

Filtrovaný olej

Všechny oleje v nabídce jsou filtrované, tzn. že jsou vhodné pro použití do studené i teplé kuchyně. Při vaření s olivovým olejem by Vás mohl zajímat tzv. kouřový bod, je to mezní teplota, při které se rozkládají tuky a vytváří se kouř. U extra panenského olivového oleje je to 207°C. Pro zajímavost např. u vepřového sádla je bod přepálení uváděn 188°C, u másla 121-149°C a u rafinovaného řepkového oleje je to 204°C.

V nabídce 3 odrůdy oliv

Vybrala jsem pro Vás tři různé odrůdy, jejichž intenzitu chuti bych definovala jako jemnou, střední a výraznou.

Odrůda VIDUEŇA MADURA - jemná chuť
Olivy odrůdy Vidueňa se nechají plně dozrát a sklízí se až v prosinci, proto je chuť oleje jemnější a jeho barva je zlatavá. Přívlastek "madura" znamená "zralá, dospělá".

Odrůda VIDUEŇA ENVERO - střední chutˇ
Olivy odrůdy Vidueňa se sklízí ještě před plným dozráním, tzn. na konci října. Olej má jemně zlatavo-zelenkavou barvu a je výraznější chuti, než Madura. Přívlastek "envero" znamená "dřívější".

Odrůda LECHIN - výrazná chuť
Olivy odrůdy Lechin se sklízí již na konci října. Jedná se odrůdu, která má velmi intenzivní chuť a olej má zelenkavou  barvu.

Jezero la Laguna de Fuente de Piedra s olivovými háji
Jezero la Laguna de Fuente de Piedra s olivovými háji

CENÍK - Extra panenský olivový olej La Laguna de Fuente de Piedra
sklizeň: říjen a prosinec 2017

0,5 l.

vybírat můžete ze tří odrůd oliv: Lechin, Vidueňa Madura a Vidueňa Envero

189 Kč

1 l.

vybírat můžete ze tří odrůd oliv: Lechin, Vidueňa Madura, Vidueňa Envero

279 Kč

2,5 l.

vybírat můžete ze tří odrůd oliv: Lechin, Vidueňa Madura, Vidueňa Envero

625 Kč

VAŠE OBJEDNÁVKA EXTRA PANENSKÉHO OLIVOVÉHO OLEJE

Olej si můžete objednat na martina@mandlova.cz nebo volejte 724 684 007 případně můžete vyplnit níže uvedený formulář.
Dělá mi radost šířit tak výborný olej a jsem si jista, že s jeho kvalitou budete spokojeni!

Martina Sejkorová - Váš dodavatel olivového oleje

návštěva rodiny Lopez-Montero, červenec/2017
návštěva rodiny Lopez-Montero, červenec/2017